dilluns, 6 de febrer del 2017

Estrella Alba ens parla sobre nutrició

La dietista fa xerrades per a jugadors i pares del club

Estrella Alba, dietista i health coach artanenca que treballa a la Clínica Juaneda i al Rafel Nadal Sport Center, ha iniciat una ronda de xerrades sobre alimentació i nutrició dirigida als jugadors dels diferents equips del nostre club. També està prevista fer-ne una per als pares dels jugadors. L’objectiu d’aquestes trobades és treballar els hàbits alimentaris dels nins i nines, inculcar-los la idea que una alimentació saludable i equilibrada és fonamental per a la vida de les persones i, sobretot, per als esportistes.
Comentam amb n’Estrella alguns aspectes sobre aquesta qüestió.

-Per què és tant important una bona alimentació?
Els aliments són el nostre combustible, tots els nostres òrgans i teixits necessiten un equilibri entre els nutrients que arriben a través d'allò que menjam. Moltes vegades podem estar ben alimentats (és a dir, que no patim gana ni dèficit de calories) però podem patir per manca de nutrients, fruit d'una alimentació desequilibrada i deficitària en algun macro o micronutrients com ara proteïnes, vitamines, minerals etc...

-S’alimenten bé els nins i nines d’avui en dia?
Avui en dia els pares tenim una gran tasca per tal d’alimentar bé els nostres fills. En primer lloc per les dificultats que tenim per conciliar vida laboral i familiar i, en segon lloc, per la quantitat d’aliments industrialitzats (fruits d’una indústria més centrada en l’economia que en la salut de les persones). Tot això fa que els aliments “veritables” com fruita, la verdura, els fruits secs, el pa de qualitat hagin de competir amb prestatges plens de cereals del berenar enriquits amb sucres, galetes, magdalenes, pa de motlle, etc. a preus increïblement econòmics i en formats preparats per captivar-nos. És per això que crec que la tasca actual d’alimentar bé els nostres fills és més difícil que abans.

-Quina seria la dieta perfecta per als infants?
Una dieta en la qual predominin verdures i fruites, cereals sencers com arròs integral o semi, pa de qualitat (del d'abans, que durava una setmana), llegums, carn, peix, ous, fruits secs, oli d’oliva verge extra i sal marina.
D'altra banda, hem d’intentar que a casa NO entrin cereals processats i plens de sucre, aliments industrialitzats com magdalenes, brioixeria i embotits i deixar aquests aliments per a moments especials, un aniversari o una festa.

-I els esportistes, necessiten una alimentació especial?
La dieta equilibrada ha de ser personalitzada depenent de l’edat, la seva constitució i la quantitat d’esport que practiquen. L’alimentació s’ha d’adaptar depenent de l’activitat física. 

-Què has trobat d’aquestes primeres xerrades amb els jugadors del club de bàsquet?

M'he trobat amb uns nins molt motivats, amb ganes d’aprendre, col·laboradors i oberts. Pens que l’alimentació saludable és tasca i responsabilitat de tots i, com a professional que treballa aquests temes, és admirable que un club esportiu com el vostre decideixi dedicar un temps per educar cap a una alimentació saludable. Sembrar aquestes llavors és molt important. Enhorabona!